EN
Szarvas Law Firm logo

Európai céginformációs oldal indult

Elérhetővé vált a valamennyi EU tagállam cégnyilvántartásának adataihoz hozzáférést engedő keresőfelület az e-Justice oldalán. A 2017. június 8-án indult ún. BRIS megkönnyíti a tagállami, továbbá izlandi, liechtensteini és norvég üzleti partnerekkel kapcsolatos céginformációk begyűjtését és ellenőrzését.

Az alapul szolgáló uniós szabályozás szerint a BRIS a korlátolt felelősségű társaságokra, a részvénytársaságokra és az európai részvénytársaságokra vonatkozó adatokat gyűjti össze. A hivatalos nyelvek mindegyikén – így magyarul is – elérhető keresőben cégnév és/vagy nyilvántartási szám alapján lehet keresni, továbbá lehetséges egy vagy több részes államra is szűkíteni a keresést. Jelenleg az alábbi országok nyilvántartásai érhetők el a BRIS-en keresztül: Dánia, Németország, Görögország, Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Málta, Lengyelország, Szlovénia, Finnország, Svédország és Norvégia.

A találati lista feltünteti a keresett cég székhelyét, nyilvántartási számát és cégtípusát, a cégtípusról szóló rövid leírással együtt. A listában megtalálható még a BRIS bevezetésével hazánkban is kötelezően alkalmazandó új azonosító, az EUID is. Ezeket az adatokat tehát a jövőben szinte bármely, az Európai Unió valamely országában bejegyzett cégről pillanatok alatt és ingyenesen megszerezhetjük.

A keresett cégre kattintva a cég profiloldalán elérhetővé válnak a cég egyes okiratai is, például a létesítő okirata és az elektronikus beszámolója, de már csak díjfizetés ellenében. A letölthető okiratok hozzávetőleges díját is feltünteti az oldal (a díjak 1 és 10 EUR között változnak). Egyelőre nem elérhetőek a cégiratok, de a keresőoldal „kosár” funkciója arra utal, hogy közvetlen fizetésre és az elektronikus okiratok azonnali letöltésére is lesz lehetőség.

A BRIS-en keresztül azonnal hozzáférhető információk mindenekelőtt a kérdéses cég létezésének, tényleges működésének gyors és költségmentes igazolására szolgálhatnak. A térítés ellenében elérhető, tulajdonosok, képviselők személyére, továbbá a cég pénzügyi helyzetére vonatkozó okiratok pedig a potenciális üzleti partnerek átvilágításában nyújthatnak segítséget a gazdasági szereplők számára.

dr. Szarvas Júlia, ügyvéd